
Música de cambra amb Arcattia, trio de cordes
Les persones —aquests éssers autoanomenats Homo sapiens sapiens— resulta que, ja des d'un bon inici, ens hem dedicat a una salvatjada com és la guerra; però, per sort també a altres tasques, com la de crear bellesa en l'art. Tota una contradicció, potser la història ens posarà a lloc i ens traurà del nostre títol algun sàpiens de més que ens havíem posat.
Us presentem un programa amb dues parts ben diferenciades històricament, però amb un mateix context: com crear música enmig de la barbàrie humana. Un inici de concert en l’època de Napoleó, tot escoltant com Bernard Vaguerie feia sonar una de les seves batalles guanyades; o la música del primer compositor d'ascendència africana, que lluità per la revolució fins que va tornar l'esclavitud: el Chevalier de Saint-Georges. I, amb ells, els sons de la persona que realment va aconseguir fer callar els canons de Naploeó: Joseph Haydn.
Fent un bon salt temporal, que no vol pas dir mancats de batalles humanes, trobarem les històries i les músiques de tres persones marcades per les dues guerres mundials: el francès Jackes Ibert i el rus Dmitri Xostakóvitx, prohibits durant un temps per les seves idees, i acompanyats per la meravellosa música de la polonesa Grażyna Bacewicz.
Programa:
La bataille de Marengo op. 8, de Bernard Viguerie (1761-1819)
Trio en do M, de Joseph Haydn (1732-1809)
Sonata op. 1 núm. 3, de Chevalier de Sant George (1745-1799)
Cinq pièces en trio, de Jacques Ibert (1890-1962)
Quatre peces, de Dmitri Xostakovitx (1906-1975)
Quim Térmens, violí
Joan Morera, violí
Lluís Heras, violoncel